top of page

6 Tips Menjaga Kesehatan Kucing PeliharaanSelain anjing, kucing adalah haiwan yang sesuai dipelihara sebagai haiwan peliharaan di rumah. Wajah dan tingkah laku mereka yang comel menjadikan kucing sebagai haiwan peliharaan yang paling popular. Walau bagaimanapun, apabila anda memutuskan untuk memelihara kucing, anda juga mesti komited untuk menjaganya dengan baik dan memberinya kasih sayang sepenuhnya.


Anda pasti tidak mahu haiwan kesayangan anda jatuh sakit bukan? Sebab itu penjagaan kucing sangat penting untuk menjaga kesihatan mereka juga. Berikut adalah petua untuk menjaga kesihatan kucing peliharaan anda yang mesti anda ketahui:


Sikat bulunya setiap hari

Menyikat kucing anda setiap hari akan mengurangkan gumpalan bulu. Jadi, jika gumpalan rambut ini tidak disikat, kucing boleh menelan rambut ini ketika dia menjilatnya. Menelan bulu boleh merengsakan saluran penghadaman dan menyebabkan kucing muntah. Jadi, pastikan anda meluangkan masa untuk menyikat bulunya setiap hari!


Jangan Beri Terlalu Banyak Makanan Kering

Tidak seperti anjing, kucing sangat bergantung pada daging sebagai makanan ruji harian mereka. Apabila kucing diberi terlalu banyak makanan kering, mereka mengambil terlalu banyak karbohidrat yang boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan mereka. Kucing yang kerap mengambil makanan kering biasanya terdedah kepada diabetes jenis 2 dan obesiti. Oleh itu, pastikan jumlah makanan basah dan makanan kering seimbang!


Pastikan Kucing Anda Cukup Terhidrat

Kucing domestik tidak mempunyai dorongan dahaga yang sama seperti anjing. Mereka memerlukan sebahagian besar air daripada makanan yang mereka makan. Purata makanan kering mengandungi hanya lima hingga sepuluh peratus air. Oleh itu, berikan kucing makanan basah yang mengandungi 70 peratus air.


Juga pastikan kucing anda mempunyai akses kepada air bersih pada setiap masa dan jika perlu, perhatikan kucing anda sama ada mereka minum lebih banyak apabila mereka makan lebih banyak makanan kering. Kucing yang lebih tua dan menyusu lebih terdedah kepada dehidrasi berbanding kucing lain, jadi perhatikan dengan teliti simptom seperti mata cekung, lesu dan tercungap-cungap.


Sediakan bilangan litter box yang mencukupi

Sebenarnya anda perlu menyediakan satu litter box untuk seekor kucing, ditambah satu kotak tambahan. Jadi jika anda mempunyai tiga ekor kucing, anda perlu menyediakan empat kotak. Jadi, pastikan tempat litter box adalah strategik! Biasanya kucing suka tempat semula jadi, jadi anda boleh pertimbangkan untuk meletakkannya di luar atau berhampiran taman.


Latih Kucing Menggunakan Tiang Menggaru

Anda pasti berasa marah apabila sofa atau objek lain dicakar oleh kucing. Jadi, untuk mengelakkan perkara ini, cuba ajar kucing menggunakan tiang menggaru, supaya mereka tidak akan mencalarkan perabot berharga. Cuba letak di tengah-tengah bilik untuk menarik perhatiannya. Kalau dia tak berapa minat, boleh letak snek dekat tiang atau tabur sikit catnip. Anda boleh memindahkannya secara beransur-ansur ke tempat lain setelah kucing terbiasa menggunakannya.


Lakukan Pensterilan

Kucing betina boleh berasa sangat tidak selesa apabila dalam keadaan panas. Mengebiri (Memandulkan) boleh membuatkan dia lebih tenang dan mengelakkannya daripada terlalu kerap dihamilkan oleh kucing lain. Pada kucing jantan, nafsu boleh mencetuskan pergaduhan dengan kucing lain. Pergaduhan ini membawa risiko penularan penyakit melalui gigitan dan calar. Oleh itu, pertimbangkan untuk mengebiri kucing peliharaan anda.


Beri Vaksin dan Deworming

Walaupun kucing peliharaan tidak bebas seperti kucing liar, haiwan comel ini masih terdedah kepada pelbagai penyakit, contohnya toksoplasmis dan cacing. Jadi, untuk mengelakkan keadaan ini, anda harus memberi vaksin kepada kucing anda dan memberinya ubat cacing.


Hubungi kami ditalian: 016-350-3390

13 views0 comments

Comments


bottom of page