top of page

Cara Anda Boleh Menghapuskan Kutu pada Kucing dengan Mudah!!Anda boleh menganggap kucing anda sebagai kawan baik, tetapi kutu melihatnya sebagai makanan ringan yang lazat. Serangga penghisap darah ini adalah parasit kulit nombor satu bagi kedua-dua anjing dan kucing; namun, dengan panduan ini, anda dan haiwan kesayangan anda boleh menjadi juara nombor satu dalam memerangi kutu, jadi teruskan membaca.


Bagaimana untuk mengesan kutu pada kucing kesayangan anda?

Oleh kerana serangga penghisap darah ini menyakitkan dan menjengkelkan, ia membawa kepada perubahan dalam tingkah laku haiwan kesayangan anda. Untuk merawat kutu ini, anda mesti terlebih dahulu mengetahui cara mengesan tanda-tanda yang jelas yang menunjukkan bahawa kucing anda telah diserang oleh mereka. Ini ialah perubahan tingkah laku yang akan ditunjukkan oleh kucing anda jika dia marah dengan serangga merangkak ini!!


Menggigit Dan Mencakar

Jika kucing anda telah terkena serangga ini, maka tidak lama lagi dia mula menggaru dan mengunyah kulitnya dengan marah. Kutu pada kucing sangat gatal, dan jika anda melihat kucing anda melakukan pose membongkok yang luar biasa untuk menggaru dirinya seperti orang gila, maka jelas bahawa dia cuba mendapatkan sedikit kelegaan daripada serangan kutu.


Dandanan Berlebihan

Jika kucing anda cenderung untuk merawat dirinya sendiri, maka dia telah dijangkiti kutu. Jilatan membantu dalam melegakan kegatalan yang disebabkan oleh gigitan kutu; jadi jika kucing anda biasanya mendandan dan bersolek dan tidak boleh berhenti maka dia pasti berhadapan dengan serangga penghisap darah ini.


Pastikan anda melihat tempat yang selalu dia jilat; kutu lebih suka bersembunyi dicelah paha, ketiak, pangkal ekor, dalam kaki dan juga belakang leher. Jika haiwan kesayangan anda kelihatan menjilat kawasan ini sepanjang masa, maka anda mesti mendapatkan ubat yang terbaik untuk merawat kutu dengan segera.


Kemurungan

Tanda ini mungkin sukar dikesan kerana kucing terkenal dengan perubahan mood yang mendadak, tetapi dengan kutu, kemurungan ini boleh menjadi sangat berlebihan. Kucing yang berhadapan dengan serangan kutu pasti akan gelisah, gelisah, gelisah dan akan bertindak tidak menentu.


Haiwan peliharaan anda mungkin mula menggeram lebih banyak dan menghalang tingkah laku yang serupa dengan kucing liar; dia mungkin menggosok dirinya diatas lantai dengan kuat dan akan mula berkelakuan seolah-olah dirasuk. Tingkah laku ini adalah kerana kutu menyebabkan kucing anda gila dan rawatan mesti dilakukan segera.


Lesu

Ini adalah red flag kerana jika kucing anda mendapat tenaga yang rendah, ia adalah kerana serangan kutu telah berpanjangan dan meningkat kepada ketinggian yang baru. Jika anda mendapati kucing anda sentiasa letih atau lesu, pastikan anda memeriksa gusi; pucat dan kehilangan otot kerana ia boleh menjadi tanda anemia.


Cara Menghilangkan Kutu Kucing

Satu cara yang ideal untuk menghilangkan kutu adalah dengan menggunakan produk kawalan kutu yang baik. Ubat-ubatan ini berfungsi dengan menjejaskan reseptor saraf serangga penghisap darah ini. Produk sedemikian digunakan pada kulit kucing terutamanya di bahagian belakang kulit kucing dan dikumpulkan oleh folikel rambut; dari sini produk kemudian dikeluarkan secara perlahan-lahan.


Kebanyakan ubat kutu ini dilabelkan untuk digunakan untuk permohonan sebulan sekali. Adalah penting untuk anda mengelak daripada menggunakan produk yang dilabelkan untuk anjing pada kucing; sebab anjing dan kucing mempunyai fisiologi yang berbeza dan sangat berbeza dari segi saiz.


Cara terbaik, mungkin, untuk menghilangkan kutu pada kucing adalah dengan menggunakan ubat berikut:

Advantage Multi Cat

Ubat ini juga dikenali sebagai Advocate dan menggunakan imidacloprid sebagai bahan utama. Kelebihan umumnya ubat yang selamat untuk kucing dan anak kucing yang berumur enam minggu; produk ini tidak membunuh kutu. Tetapi apabila merawat kutu pada kucing, produk ini melakukan keajaiban.


Frontline

Ubat ini direka untuk menyasarkan kedua-dua serangga dan kutu. Frontline menggunakan bahan sintetik yang dikenali sebagai fipronil. Ubat ini mempunyai keupayaan untuk membunuh semua kutu yang terdapat pada haiwan kesayangan anda dalam masa 12 jam dan biarkan selama 48 jam untuk membunuh kutu lain.


Broadline

Broadline ialah satu lagi penyelesaian yang direka untuk menyasarkan kutu pada kucing. Penyelesaian ini juga mengandungi fipronil dan membantu dalam mengawal hipersensitiviti yang disebabkan oleh gigitan kutu; ubat ini mempunyai keupayaan untuk membunuh semua kutu yang baru dilahirkan dalam tempoh 8 hingga 24 jam selepas digunakan.


Selain itu, ia membantu mengelakkan sebarang telur kutu yang terdapat pada kucing anda daripada menetas. Bahagian terbaik tentang ubat ini ialah ia boleh digunakan untuk kutu, cacing pita, cacing tambang, cacing gelang dan serangan lain juga.


Revolusi

Ini adalah satu lagi produk yang membantu dalam merawat kutu. Revolusi yang juga dirujuk sebagai STRONGHOLD membantu dalam mencegah telur kutu dan membunuh mana-mana kutu dewasa yang terdapat pada bayi peliharaan anda. Dengan ubat ini, anda boleh mengawal serangan kutu dan juga mencegah penyakit Dirofilaria immitis.


Kesimpulan

Kutu adalah serangga yang menjengkelkan yang cenderung membuat hidup haiwan peliharaan anda sengsara. Adalah penting bagi anda untuk dilatih dengan baik dalam mengesan kutu dan harus tahu cara merawatnya. Anda mesti merawat kutu secepat mungkin untuk mengelakkan sebarang penyakit lain daripada berlaku.


Hubungi kami ditalian: 016-350-3390

18 views0 comments

Comments


bottom of page