top of page

Cara Penjagaan KucingAdalah adil untuk mengatakan bahawa kucing tidak begitu menyayangi secara terbuka dengan cara yang sama seperti anjing, tetapi kucing mempunyai cara mereka sendiri untuk menunjukkan kepada pemiliknya bahawa mereka sangat mengambil berat tentang mereka. Perasaan itu sentiasa bersama, dan itulah sebabnya anda akan berazam untuk memastikan kucing anda berada dalam keadaan kesihatan yang terbaik.


Gejala kucing yang sakit kadangkala tidak mudah dikesan. Kini tiada siapa yang mengharapkan anda menjadi doktor haiwan dalam sekelip mata, tetapi anda boleh mendapatkan lebih banyak pengetahuan tentang cara menjaga kucing. Dan kita bercakap tentang lebih daripada sekadar pencegahan kutu dan kutu kucing atau malah memastikan mereka makan makanan yang sihat.


Ubat ubat cacing kucing adalah satu kemestian bagi setiap pemilik kucing.


Jadi apa yang akan kami lakukan di sini ialah melihat cara menjaga kucing dalam erti kata yang lebih luas, dengan segala-galanya daripada ubat-ubatan yang baik kepada pilihan diet dan kemudian lebih lanjut mengenai cara terbaik untuk menjaga kucing.


Tanda Amaran: Kesihatan Kucing

Pertama sekali mengenai cara menjaga kucing? Mungkin mengetahui bila masa untuk membawa mereka ke doktor haiwan. Inilah cara untuk anda mengetahui keadaan kucing anda dengan tepat, apa yang mereka perlukan dan berapa serius kesihatan mereka.


Kelesuan Umum

Sesetengah orang mengatakan kelesuan adalah ganti kata untuk tidak bermaya, dan walaupun anda tidak dapat memahaminya secara hakikat, ia pasti akan menjadi jelas apabila kucing anda tidak mahu bangun, bergerak atau berminat dengan apa-apa sahaja seperti yang mereka lakukan dahulu. Jika kucing anda lesu, ia boleh disebabkan oleh beberapa sebab. Ia boleh menjadi sesuatu perkara yang biase atau boleh juga menjadi lebih serius.


Kekurangan tenaga atau kelesuan umum boleh menjadi penunjuk yang berpotensi untuk jangkitan cacing pita pada kucing. Ia membuat supaya kucing anda tidak mendapat nilai pemakanan penuh makanan yang dimakannya.


Kebanyakkan tidak menyediakan ubat ubatan yang cukup dan ada yang tidak meletakkan langsung ubat-ubatan sebagai barang rutin yang harus dibeli setiap bulan kerana menganggapnya tidak penting.


Enggan Makan

Selalunya kucing enggan makan makanan kerana mereka hanya mengalami senak atau beberapa jenis ketidakselesaan. Ia mungkin sesuatu yang lebih daripada itu, atau mungkin juga kucing anda cuba menghantar mesej bahawa ia mahu makan dengan lebih baik. Anda perlu mengetahui bahawa menolak makanan bukanlah sesuatu yang anda harus terlepas pandang, dan terutamanya jika ia berterusan selama lebih daripada satu atau dua hari.


Ini kerana ia mungkin berkaitan dengan jangkitan saluran pernafasan, dan perkara yang boleh anda lakukan ialah mendekati kucing anda dan lihat jika mereka mengalami kesukaran bernafas. Jika sintom itu terjadi, anda perlu membuat temu janji untuk berjumpa dengan doktor haiwan anda.


Kemungkinan lain ialah penyakit sistem pencernaan, dan IBS adalah salah satu penyakit yang lebih serius. Jika kucing anda mempunyai IBS, salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah dengan mengikuti diet IBS untuk kucing.


Cirit-birit yang berterusan

Sekali lagi pelbagai sebab mengapa ini mungkin berlaku tetapi dua perkara yang menjadi penanda aras ialah usus tersumbat atau kanser gastrik. Selalunya ia tidak terlalu serius, dan ia mungkin disebabkan oleh alahan makanan yang tidak didiagnosis juga. Ia agak mudah diatasi jika anda tahu cara melakukan ujian penghapusan makanan untuk kucing.


Hubungi kami ditalian: 016-350-3390
5 views0 comments

Comments


bottom of page