top of page

Mengapa Kucing Sangat Benci Air? (Jangan Percikkan Air)Kebanyakan anjing dan kucing akan mempunyai mainan kegemaran yang mereka suka bermain. Sekarang jika anda mengambil mainan anjing itu dan melemparkannya ke dalam tasik, apa yang anda fikir akan berlaku? Betul, anjing itu mungkin akan melompat masuk dan mengambilnya. Sekarang jika anda melemparkan mainan kucing itu ke dalam tasik, anda boleh yakin bahawa kucing itu akan menganggapnya hilang selama-lamanya. Nampaknya kucing memang membenci air, dan mana-mana pemilik kucing yang pernah cuba memandikan kucing mereka akan tahu. Tetapi mengapa kucing benci air, dan mengapa kucing benci mandi?


Sebelum kita masuk ke topik, mari kita sebutkan bahawa tidak semua kucing membenci air. Salah satu contoh terbaik ialah baka yang berasal dari Eastern Shores of the Mediterranean - The Turkish Van breed dan corak warna muka dan ekor yang tersendiri serta kesukanan umum. Anda mungkin mengatakan The Turkish Van breed adalah setara dengan kucing Labrador Retriever, kerana mereka akan dengan senang hati terjun ke dalam air.


Penjelasan Evolusi

The American Bobtail adalah satu lagi baka kucing yang agak baik untuk basah. Tetapi untuk mendapatkan soalan di sini, nampaknya jawapan mengapa kucing membenci air mungkin berdasarkan evolusi. Kucing telah dijinakkan 9,500 tahun dahulu di timur tengah. Iklim padang pasir yang gersang tanpa sungai dan tasik dan hujan yang sangat sedikit menyebabkan kucing mempunyai sedikit atau tiada pengalaman dengan air, dan oleh itu mereka berkembang menjadi tidak selesa di dalamnya atau terdedah kepadanya.


Dan kami bukan sahaja bercakap tentang kucing peliharaan dan berenang atau mengapa kucing juga tidak suka mandi. Anda boleh melihat mengapa kucing membenci air, contoh kucing liar akan mencari perlindungan daripada hujan dan ribut petir. Mengelakkan air sudah pasti naluri kucing masa kini. Hal lain ialah kerana kucing adalah pembersih yang selalu cermat membersihkan dirinya, dandanan diri mereka dengan tahap keamatan dan perincian yang anda tidak lihat dalam mana-mana jenis haiwan peliharaan peliharaan lain.


Terdapat juga sebab untuk mempercayai bahawa kucing tidak suka dipaksa untuk mandi adalah kerana mereka melihatnya sebagai mengganggu proses dandanan dan kebersihan mereka, dan mereka jelas tidak mudah mempercayai kita manusia. Kenapa kucing benci air? Nampaknya ada lebih daripada satu sebab dan mungkin ada sebab lain yang belum kita ketahui sendiri.


Kadang-kadang Mereka Terpaksa

Oleh itu, jika anda mempunyai tanggapan bahawa kucing anda akhirnya akan menerima mandi, anda mungkin perlu berfikir dua kali dan pasrah kerana ia akan menjadi pergaduhan selama-lamanya.


Jika sesiapa sahaja boleh melatih kucing untuk menyelam sepenuhnya ke dalam air dan mengambil barang dari pasir seperti anjing, anda memang hebat!!


Hubungi kami ditalian: 016-350-3390

7 views0 comments

Comentários


bottom of page